Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   MAE al Rusiei: Tema "ocupatiei…

MAE al Rusiei: Tema „ocupatiei rusesti” in Moldova este exagerata in „scopuri propagandistice”

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a reactionat la declaratiile de joi ale presedintelui Traian Basescu legate de interesul Romaniei ca Republica Moldova sa-si recapete integritatea teritoriala, afirmand ca tema „ocupatiei rusesti” se exagereaza in „scopuri propagandistice”, arata un comunicat publicat pe site-ul institutiei.

„Exagerearea temei ‘ocupatiei rusesti’ se poate face in numar nelimitat de scopuri propagandistice, chiar pretinzand rolul de aparator al suveranitatii si integritatii teritoriale a Moldovei. (Declaratia) poate fi plasata si in contextul iritarii cauzate de problema delicata a spionului roman, care nu a reusit in misiunea lui de a colecta informatii clasificate la Moscova,” a precizat purtatorul de cuvant al MAE rus, Andrei Nesterenko, ca raspuns la o intrebare din partea unui reprezentant mass-media, care a solicitat un comentariu la declaratiile presedintelui roman.

Traian Basescu a declarat joi, dupa o intalnire avuta la Iasi cu premierul de la Chisinau, Vlad Filat, ca „Romania are interesul ca Republica Moldova sa-si recapete integritatea teritoriala”. Presedintele a adaugat: „credem ca niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu”.

El a raspuns astfel unor comentarii aparute dupa retinerea la Moscova a unui diplomat roman despre care presa rusa sustine ca era in cautarea unor informatii legate de Republica Moldova si Transnistria.

„Daca va referiti la sederea pe teritoriul Transnistriei a trupelor rusesti care indeplinesc misiune de mentinere a pacii, aceasta exista in temeiul unui acord privind principiile de reglementare pasnica a conflictului armat din regiunea transnistreana a Moldovei, din 21 iulie 1992,” a raspuns MAE rus.

„Cheia catre aceasta consta in avansarea negocierilor de format „5+2″, instituit pentru realizarea, cu mijloace politice, a unui compromis in privinta viitorului statut al Transnistriei si al garantarii acestuia,” mai spune comunicatul.

In incheierea, Nesterenko mentioneaza ca intrebarea trebuie adresata „actorilor care se ocupa de aceste remarci”. hotnews.ro